Foto: SVT

Sämre hälsa och ökad social isolering för anhöriga under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för anhöriga har blivit sämre under covid-19-pandemin. Samtidigt har stödet till anhöriga på många håll minskat, ställts in eller på andra sätt blivit mer svårtillgängligt, det visar en ny rapport.

– Pandemin har inneburit att anhöriga har behövt ge mer vård och stöd till sina närstående. De anhörigas närstående får inte insatser på det sätt som man har fått innan, till exempel är dagverksamheter för personer med demenssjukdom stängda, säger Lennart Magnusson, verksamhetschef och forskare på Nationellt kompetenscentrum anhöriga.

Enligt rapporten behövs bland annat anhörigstödet utvecklas, att riktlinjer upprättas för hur stöd till anhöriga kan säkras i kristider och att informationen till anhöriga anpassas så att den når fler. Lennart Magnusson menar även att inte bara myndigheter har ett ansvar i detta utan också att övriga samhället kan bidra.

– Som släktingar, vänner och grannar, så kan man bidra till att hålla kontakten och stödja även om det är på distans. Till exempel kan man ordna grupper på nätet tillsammans, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.