Samverkan inom vården: Oppositionen föreslår medicinronder på äldreboende på försök

Uppdaterad
Publicerad

För att minska behov av sjukhusbesök bland äldre föreslår Alliansen att medicinsk kompetens stöttar upp kommunens äldreomsorg.

Regionen jobbar på flera fronter för att förbättra samarbetet mellan sjukhusen och primärvården. Bland annat ska vårdkoordinatorer införas på vårdcentraler och vård nära hemmet ska utvecklas.

Birgitta Andersson, oppositionsråd för Centerpartiet, tycker att överenskommelsen mellan sjukhusvård, primärvård och kommunerna måste bli mycket tydligare.

Val 2018 – #dinröst

– Det finns en gråzon i vem som är ansvarig för vad, säger Birgitta Andersson (C).

Något Alliansen vill testa vad gäller medicinronder. Det skulle innebära att läkare hade som en del i sin tjänst att stötta äldreboenden så att sjukhusbesök behövs i mindre utsträckning.

– Kommunen har ju inga läkare. Men om läkare kunde vara ute på äldreboende och såg över vad som skulle behövas, hur man skulle kunna hjälpa verksamheten, så är det många äldre som inte skulle behöva vända sig till sjukhuset, säger Birgitta Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet