Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: ”Min 14-åring önskar sig tvål och schampo” – ”Marias” barn vet att familjens ekonomi är ansträngd. Foto: Audrey Erath/SVT

Ensamstående ”Maria” har inte råd med julklappar till barnen: ”Sådan skam att be om hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Ensamstående ”Maria” är långtidssjukskriven och försörjer sina tre söner på lägsta sjukpenningen. Det täcker de viktigaste utgifterna, framförallt hyran, men inte mer utöver det. Därför har julen blivit en högtid förenad med stor ångest.

– Det är så tungt att inte kunna ge mina barn det de allra helst vill ha, säger hon.

Flera hjälporganisationer som SVT pratat med larmar om att ovanligt många barnfamiljer just nu behöver hjälp, eftersom det ekonomiska läget är tufft. 

En av de som behöver stöttning inför jul är ”Maria” som för två år sedan blev sjukskriven för utmattningsdepression. Hon har vid flera tillfällen försökt att komma tillbaka till arbetslivet med flera bakslag.

– Det är så ofattbart, man tror inte att man ska hamna där. Och för mig... det gick så fort.

Finns det något du skulle kunna göra annorlunda för att ha råd med julklappar?

– Jag har sålt saker, men det finns inget mer att sälja. Jag har inte köpt något till mig själv på flera år. Den frågan gör ont att få, för är det något jag har gjort så är det att vända på alla kronor och tänka annorlunda. När man har tagit bort allt som går att ta bort, det är då räkningarna står näst på tur att inte bli betalda.

Får hjälp med julklappar

Sedan några år tillbaka får hon hjälp av organisationen En hjälpande hand i Fagersta med att kunna ge sina barn varsin julklapp.

– Det betyder så mycket för mina barn, jag ser ju hur glada de blir, även om de inte får det nyaste som många andra barn får i julklapp.

”Min 14-åring önskar sig tvål och schampo” –  I klippet berättar Maria om skammen att be om hjälp och barnens förståelse för familjens ansträngda ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.