Logga in på appen, lås upp med bank-id, skanna varor med mobilen och betala. Svårare är det inte. Men att bli en hybridbutik har varit gynnsamt för Ranstas lanthandel.
– Det var något vi behövde prova för att överleva, säger Sarah Thernström.
Bakgrunden är att kostnaderna ökat, mycket till följd av inflationen, vilket gjort att butiken börjat gå på knäna. Bland annat kan inte lanthandeln möta priserna som de större livsmedelsbutikerna i städerna erbjuder.
– Det har varit väldigt tufft sedan pandemin. Vi försöker hitta nya lösningar, då är hybriden en del av det, säger Malin Kihlström.
Säljer mer som hybridbutik
Den infördes i slutet av januari och efter det har försäljningen ökat. Samtidigt sparar de in pengar på minskade personalkostnader med obemannade öppettider. Exempelvis är söndagar helt utan personal.
Enligt Sarah Thernström har nya kunder hittat till butiken efter förändringen.
– De kommer sent med tåget och kan nu kan handla sent. Det är så smidigt och du kan ge så bra service. För man har inte råd att ha personal som står här mellan 6 och 22.
”Det gör så att vi kan ha kvar butiken i byn”. I klippet berättar Sarah Thernström och Malin Kihlström om hybridlösningen som blev vändningen för affären i Ransta.