Sena jordgubbar i Kolbäck efter kylig vår

Publicerad

Midsommar och svenska jordgubbar är ett måste för många av oss. Men på gårdar i Västmanland med självplock så startar säsongen alltid efter midsommar och i år blir det något senare på grund av den kalla våren.

– Vi öppnar nog en vecka efter midsommar och det beror på den kallaste maj på 20 år, säger Simon Säfström, jordgubbsodlare i Kolbäck.

Blir det några svenska jordgubbar till midsommar? Svaret är ja, men det kommer inte bli något större antal mogna röda jordgubbar på Värpeby bär i Kolbäck. Och det brukar det faktiskt inte vara heller.

– Våra kunder kommer ju och plockar under semestern och det är då som bären ska vara mogna, säger Simon Säfström, jordgubbsodlare. 

I år kommer det även vara noga med att besökare följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande corona.

– De som är i riskgrupp och de personer som är över 70 år får komma en timme tidigare och plocka för att det inte ska vara så många på plats samtidigt. Vi kanske begränsar antalet till max två personer per familj för att få ner antalet, säger Camilla Säfström, jordgubbsodlare.

Se klippet så får du bland annat veta varför det kan vara riskabelt med tidiga jordgubbar.

Prova Simon och Camillas jordgubbsdrink. Recept i faktarutan. Foto: Privat

Recept: Simon och Camillas jordgubbsdrink

• Mixa 1 liter jordgubbar samt ev citronmeliss

• Ta 1/4 av jordgubbsmixen och blanda med 3/4 soda samt 1/2 pressad lime.

• Servera med extra mycket is.

Räcker till fyra personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.