Här hittades tre exemplar av den invasiva och giftiga växten i Västerås. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Sidenört hittad i Västerås för första gången: ”Kan orsaka stora problem”

Uppdaterad
Publicerad

Sidenört är en invasiv, giftig växt från Nordamerika, som är förbjuden att plantera i Sverige. Nu har man hittat flera exemplar i Västerås.

– När vi hittade den blev vi lite oroliga. Vi vill verkligen inte få in den i länet, säger Zsombor Károlyi, samordnare för invasiva främmande arter.

Sidenört är idag endast känd från några få platser i landet. I Europa för den med sig problem för till exempel jordbruksnäringen.

– Den kan orsaka stora problem. Den är giftig och när den kommer in i betesmarken kan betesdjur äta upp den. Så det är viktigt att veta att växten inte är tillåten att ha, säger Zsombor Károlyi.

Länsstyrelsen vill nu att man kontaktar dem om man har sidenört på sin mark. I vissa fall räcker det med att rycka upp plantan och bränna den. I andra fall kan det behövas kraftigare åtgärder. Växten har nu alltså hittats på tre platser i Västerås.

– Vi har pratat med markägarna alla tre kommer att ta bort växten, säger Zsombor Károlyi.

I klippet kan du höra hur man känner igen sidenört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.