Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett problem som man hoppas få stopp på med skärmförbudet är föräldrar som kollar i mobilen och inte på barnen. Hör simläraren Sara Lundin berätta om vilka problem som kommer försvinna i och med förbudet. Foto: Caroline Slotte / SVT

Simhallen i Fagersta inför skärmförbud: ”Våra badvakter blev barnvakter”

Uppdaterad
Publicerad

Simlärare och badvakter ska få en tryggare arbetsmiljö och olyckor orsakade av ouppmärksamhet ska förhindras. Det då skärmförbud i simhallen i Fagersta införs. 

– Det är lätt att fastna i mobilen när det plingar till, säger simläraren Sara Lundin. 

Simhallen i Fagersta renoveras för fullt, men när dörrarna öppnar för allmänheten är det skärmförbud som råder på flera ytor. Det inne i simhallen, omklädningsrummen och i duschen. Undantaget är utomhusbadet som är öppet i sommar. 

– Man kanske vill ligga och sola och lyssna på en ljudbok. Det sätter vi inte stopp för, men om man är ansvarig för icke-simkunniga barn, så är det inte okej att använda mobilen, förklarar Anna Ericson, som är sporthallschef.

Föräldrar kollar i mobilen och inte på barnen

Något personalen i simhallen uppmärksammat är att föräldrar och ansvariga för icke simkunniga barn i många fall kollar på mobilen istället för barnen. 

 Dock har inget allvarligt hunnit ske då badvakterna snabbt hoppat i. 

– Våra badvakter blir barnvakter, men med skärmförbudet kommer arbetsmiljön bli bättre och badvakterna kommer känna att de räcker till. Fokuset kommer ligga på rätt saker, säger Anna Ericson. 

”Har tyckt det varit obehagligt”

En annan typ av problem som simhallen hoppas på att få stopp på  i och med skärmförbudet är besökares oro att bli filmad eller fotad och hamna på någons sociala medier. 

– Några har tycket att det varit obehagligt när någon haft mobilen uppe när de inte vetat om personen filmat eller fotograferat, säger simläraren Sara Lundin. 

Även om skärmförbud införs så kommer det finnas undantag. Exempelvis på simskoleavslutning eller om besökare vill filma ett häftigt simhopp. 

– Det är klart att man ska få filma sitt barns första simtag eller det coola simhoppet. Då är det bara att prata med badvakterna i simhallen och se om det är möjligt, säger Anna Ericson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer