Foto: Robert Gustavsson/SVT

Sista föreställningen av ”Spring, Uje, spring” spelas i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen spelar musikern, sångaren och artisten Uje Brandelius den sista föreställningen av ”Spring, Uje, spring” och den spelas på Västmanlands teater.

Efter att ha spelat i bandet Doktor Kosmos i drygt tjugo år bestämde han sig för att släppa en soloskiva hösten 2015, ”Spring, Uje, spring”. Det blev en skiva med vardagsnära texter om livet, kärleken och dagishämtningar. En skiva om hans liv exakt just då.

Diagnosen ändrade allt

När han sen började planera för en musikföreställning med samma titel, så märkte han att kroppen inte lydde som den skulle. Uje Brandelius fick beskedet att han hade Parkinsons sjukdom.

– Föreställningen skulle handla om typiska 40 plus saker, mitt i livet saker. Men, med den här diagnosen blev allt mer akut. Det var samma funderingar, samma låtar och texter, men allt blev mer brännande. På det sättet blev föreställningen mycket mer drabbande och det var bra, men jag hade gärna varit utan sjukdomen, säger Uje Brandelius.

Sista föreställningen

Den självbiografiska popmusikföreställningen ”Spring uje spring” har setts av cirka tiotusen personer – men nu tar det slut på fredagskvällen på teater Västmanlands scen.

– Kul att vara i Västerås, men det klart att det är vemodigt att det är den sista spelningen. Vi får se om den får liv igen senare, men just nu finns inget planerat säger han.

Vad måste man hinna med i livet då?

– Sensmoralen i pjäsen är väl ungefär... inte så mycket. Ta det lugnt, lev som vanligt. Det går inte att maximera ett liv, säger Uje Brandelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer