En gigantisk äng växer fram längs Köpingsvägen i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Några dagar in i augusti väntas graffitikonstnären Dmitrij ”Chemis” Proskin spraya de sista detaljerna av sommarängen som pryder Arkivcentrums hus.

”Ett ovanligt motiv för mig”

Sedan han återvände till Arboga i mitten av juli har stora delar av den sommaräng, som till en början bara fanns i Robert Wibom huvud, vuxit fram. 

– Jag pratade med Chemis om ideén  och kommer med en skiss sedan bollar vi skisser fram och tillbaka till dess att vi är nöjda, säger Robert Wibom, vd på Sturestaden Fastighets AB.

Konst från bilfönstret – för alla

Hans förhoppning är att människor som passerar huset ska le. Att Arbogaborna kan ha konst som alla får och kan ta del av är också viktigt.

– Kanske kan besökare lämna Arboga med en positiv bild i minnet.

Hur mycket kostade målningen?

– Det får bli en uppgörelse mellan oss och konstnären.

Därför beställdes målningen

Det är fastighetsföretaget Sturestaden, hälftenägt mellan Byggnadsfirman Lund och Arboga Kommun, som har beställt målningen även denna gång. (Förra året målade Chemis en uggla på gaveln av huset.)

Sturestaden är ett företag som skapades gemensamt för att hjälpa till att utveckla Arboga.

Arboga Station, Högskolecentrum, försvarslagret vid Marieborg, Ljungdahlsbacken är några exempel på Sturestadens projekt.

Fastigheten Gösen köptes in och har med Sturestadens hjälp renoverats och utvecklats till ett Arkivcentrum, och nu alltså ett slags konstverk.

– Vi vill bidra till något konstnärligt i det offentliga rummet, säger Robert Wibom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.