Det sista vildsvinet ska vara skjutet enligt Jordbruksverket. Snart kan pestzonen börja öppnas upp. Foto: ADAM IHSE / TT

Sista vildsvinet skjutet – nu väntas lättnader i pestzonen i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Alla vildsvin inne i kärnzonen utanför Fagersta antas nu vara skjutna – och lättnader i restriktionerna är att vänta.

– Det verkar som att vi inte har några vildsvin kvar där, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Efter att ett vildsvin under natten mot tisdagen spårats av viltkamera och senare den dagen sköts, tros kärnzonen nu vara fri från vildsvin.

– Man kan inte vara helt säker förrän det har gått några veckor. Snön hjälper oss att spåra så det är lättare nu att se om det finns något vildsvin som gömt sig eller som håller sig väldigt lokalt. Men det sista vi känner till sköts på tisdagen, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Afrikanska svinpestutbrottet

Lättnader i restriktioner i svinpestområdet

Med anledning av det har Jordbruksverket bett SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, om en ny riskbedömning av områdets restriktioner.

– Det kommer komma lättnader i restriktionerna. Jag kan inte gå in på detaljerna än men SVA ser möjligheter att göra lättnader i både kärnområdet och ytterområdet, säger Maria Cedersmyg.

Enligt Jordbruksverkets insatschef Helena Sixtensdotter fanns det på onsdagen även två vildsvin i närheten av pestområdets ytterkant.

– De utgör ingen risk för de är i ett område där vi inte haft någon påvisad smitta. Men planen är att de ska avlivas nu i veckan eftersom det är beslutat att vi ska tunna ut stammen oavsett. Vi vill inte riskera att de kommer in i området där vi haft smitta, säger hon.

60 sekunder: Svinpesten i Fagersta – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om bakgrunden till den afrikanska svinpesten utanför Fagersta. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet