All eldning i skog och mark är förbjuden i Västmanalnd men nu, från den 12 juni, omfattar förbudet även grillning och matlagning på ordningsställda platser utformade för matlagning. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Skärpt eldningsförbud i Västmanlands län

Uppdaterad
Publicerad

Eldningsförbud i skog och mark gäller redan i länet sedan den 11 maj. Men på grund av extremtorka i marken skärper nu länsstyrelsen i Västmanland i samråd med räddningstjänsten Mälardalen eldningsförbudet.

Det skärpta eldningsförbudet innebär fortfarande att all eldning i skog och mark är förbjuden men nu omfattar förbudet även grillning och matlagning på ordningsställda platser utformade för matlagning. 

Den som trots förbudet är sugen på en kolgrillad middag får i så fall grilla på sin egna tomt eller ta med sig ett friluftskök som drivs av gas där matlagningen kan göras utan risk för brandspridning.

Kan dömas till böter

Det är den som eldar som bär ansvaret om något går fel – även om rådande riktlinjer följts.

Därför uppmanar länsstyrelsen till försiktighet och ber allmänheten se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Skärpt eldningsförbud gäller från och med måndagen den 12 juni klockan 14:00.

Skärpt eldningsförbud innebär

• att det är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen.

• att det är tillåtet att laga mat på friluftskök/gaskök/stormkök som drivs av gas eller vätska om det kan göras utan risk för brandspridning till skog och mark.

• att de det är även tillåtet att grilla på egen tomt och på bostadsföreningens gård, om föreningen tillåter det och under förutsättning att det inte finns risk för brandspridning.

Källa: Västerås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.