Foto: Lena Lovén Rolén (S) menar att de redan börjat med arbetet, att vidta åtgärder för att stärka den interna kontrollen av körjournaler samt användningen av tankkort.

Skinnskattebergs kommun får kritik för dålig kontroll över hur tjänstebilarna används

Uppdaterad
Publicerad

Skinnskattebergs kommun har dålig kontroll över hur tjänstebilarna i kommunen används, det konstateras i en extern revisionsrapport beställd av kommunens revisorer.

Revisorerna kritiserarar bland annat kommunen för att inte ha tillräcklig kontroll över hur tjänstebilarna används och att det inte finns en koppling mellan tankkort och bil, vilket kan möjliggöra otillåten användning av dessa. Kommunstyrelsen har tagit del av rapporten och anser att den är välgrundad.

– Vi har inte en tillräcklig god intern kontroll över våra bilar och det kanske är för mycket för en kommun på 4400 invånare att ha 42 kommunbilar, säger Lena Lovén Rolén (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Den mänsliga faktorn och bristande rutiner

Enligt Lovén Rolén beror den uppkomna situationen på mänskliga faktorer och bristande rutiner. Arbetet med att stärka upp den interna kontrollen av körjournaler samt användningen av tankkort har redan börjat.

Har skattebetalarnas pengar använts för att använda tjänstebilarna i privat bruk?

–Nu hoppas jag och tror inte att skattepengar används i privat bruk, det framkommer inte så tydligt. Vi brister i intern kontroll av körjournalerna, men det är inte alls samma sak, säger Lena Lovén Rolén (S).

Kommunstyrelsen har nu fram till 15 april på sig att komma in med ett svar till kommunrevisorerna, gällande de åtgärder de kommer vidta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.