Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vattenläcka i Västerfärnebo

Vattenläckan i Västerfärnebo: Läckan lagas och vattnet på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Nu är vattenproblem för Västerfärnebo snart över. Vattenläckan som uppstod under onsdagen lagas under torsdagseftermiddagen.

Runt 130 elever, lärare och annan personal på Västerfärnebo skola i Sala kommun påverkades av onsdagens vattenläcka. Både skolan och den närliggande förskolan beslutade att stänga verksamheten för dagen. Skolan åter öppen under torsdagen, och läckan är hittad och arbetet med att laga den pågår.

Anledningen var att man från skolledningens sida bedömde att läckan inte skulle kunna hittas och åtgärdas inom de tre timmar som är satt som tidsspann, där det bedöms att verksamheten klarar sig utan rinnande vatten i kranar och i toaletter.

– Det var framför allt situationen med toaletterna som fick oss att ta beslutet, vi har maginfluensatider och utan rinnande vatten och fungerande toaletter så kan man inte hålla hygienen och därmed ökar smittspridningen, säger Ingrid Nilsson rektor på Västerfärnebo skola.

Rundringning och vattendunkar

Personalen fick under onsdagaförmiddagen ringa runt till alla föräldrar för att ge beskedet att skolan skulle stängas och att eleverna skulle hämtas. En tankbil med färskt vatten placerades ut i centrala Västerfärnebo.

Torsdagen

Både skola och förskola kommer att hålla öppet under torsdagen. Vid 16-tiden på onsdagen kunde skolan se att kranarna på skolan fungerade som de ska. Det för att i sin tur kunna planera torsdagens verksamhet.

– Vi är där just nu och kranarna verkar fungera som de ska så vi kör som vanligt imorgon, säger Ingrid Nilsson.

kommunens hemsida finns mer information om den aktuella läckan. Under onsdagseftermiddagen kunde kommunen gå ut med att området norr om Svartån kommer att vara utan vatten tills vidare, men området söder om ån ska få tillbaka vattnet under eftermiddag kväll. Lågt tryck kan förekomma.

På torsdagsmorgonen skriver Sala kommun att läckan fortsatt är inringad men ännu inte åtgärdad. Områdena norr om Svartån som inkluderar Berg, Backa och Robertsholm samt några fastigheter öster om Norbergsvägen är fortsatt utan vatten.

Under torsdagseftermiddagen meddelades att läckan är hittad och att lagningsarbetet pågår. Kommunen bedömer att alla hushåll ska ha vatten under eftermiddagen eller kvällen. De hushåll som var utan vatten under torsdagen ska enligt kommunens rekommendationer koka sitt dricksvatten. Kokningsrekommendationen gäller åtminstone till måndag 27 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer