Genrebild. Foto: TT

Skolläkare riskerar att bli av med legitimationen: ”Grovt oskicklig”

Publicerad

En skolläkare som är och har varit verksam i Västmanland borde bli av med sin läkarlegitimation eftersom han varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning, det menar Inspektionen för vård och omsorg.

IVO har granskat och funnit brister i skolläkarens behandling av 17 barn och ungdomar. I journalerna framkommer det enligt myndigheten att läkaren på ett mycket allvarligt sätt agerat i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Skolläkaren ska bland annat ha skrivit ut antidepressiva mediciner och hjärtmediciner för att elever ska ”få mer holistiskt perspektiv på tillvaron”. Den felaktiga förskrivningen av läkemedlen har enligt myndigheten utsatt barnen för risk att drabbas av vårdskada.

Han ska också gång på gång upprepat samma beskrivning av olika patienters psykiska status. Enligt IVO ger detta intrycket att behandlingarna av patienterna skett på ”löpande band”, vilket också är en beskrivning som läkaren själv har använt för att beskriva sitt arbete.

Det är nu upp till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att avgöra om läkaren får behålla sin legitimation eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer