Elin Hedén, verksamhetsansvarig på Kvinnohuset i Västerås, tycker det är starkt av gruppen #gömdakvinnor att lyfta den svåra livssituation som drabbar de med skyddade uppgifter. Foto: Sandra Fonnisson/SVT Västmanland

Skomanifestation lyfter situationen för gömda kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Med bilder på installationer av gråsprayade kvinno- och barnskor har kampanjen #gömdakvinnor fått spridning i sociala medier. I Västmanland har de grå skorna setts i bland annat Fagersta och Köping.

Syftet är att belysa den begränsade livssituation som kvinnor och barn befinner sig i när de tvingats att leva gömda.

– Vi har följt gömda kvinnors kampanj med stort intresse. Vi tycker det är otroligt viktigt och starkt att de har skaffat sig en röst på sociala medier. För det här är ett allvarligt samhällsproblem, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig för Kvinnohuset i Västerås.

Elin förklarar att det rådande systemet erbjuder en initialhjälp för kvinnor som lever med en hotbild. De kan bli beviljade skyddad identitet och få skyddat boende för att komma undan gärningsmannen. Men berörda myndigheter har ingen uppföljning av fallen och saknar insikt om det eftervåld som ofta följer.

Kvinnans ansvar att upprätthålla skyddet

Efter den akuta insatsen är det kvinnans ansvar att upprätthålla skyddet, att klara av att leva gömd med barn, ofta med en ansträngd ekonomi samtidigt som rättsprocesser pågår.

– Det är viktigt att frågan lyfts, debatteras och diskuteras med personer som kan skapa förändring, som makthavare och myndighetspersoner. Så att de kan förstå hur situationen ser ut för kvinnor som lever gömda, berättar Elin Hedén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.