Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Petra” och ”Jonna” är två av kvinnorna som lever med fingerade personuppgifter och gömmer sig på okänd ort undan sin hotbild. Hotbilden är en man de tidigare haft en nära relation med. Foto: Alf Jonsson/SVT

Petra och Jonna: Har fått nog av att gömma oss – gärningsmännen ska begränsas

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland lever över 750 personer med den lägre graden av skyddade personuppgifter, sekretessmarkering. SVT Nyheter Västmanland har pratat med ”Petra” och ”Jonna”, två kvinnor som tvingats gömma sig i flera år från en gärningsmän de tidigare haft en nära relation med.

– Vi har fått nog av att gömma oss och flytta runt. Det är gärningsmännens liv som ska begränsas. Jag kämpar i en orkanvind hela tiden, säger ”Petra”.

Hon har levt gömd genom skyddad folkbokföring i flera år på grund av en man som utsatt henne och hennes barn för våld och hot. ”Petra” och ”Jonna” startade i början av året en kampanj på sociala medier där de via skoinstallationer sprider budskapet om gömda kvinnors situation i Sverige.

Vad är det i det nuvarande systemet som brister?

– Alla myndigheter brister i sina säkerhetsrutiner. Socialtjänsten har skickat ut adresser och nya namn till förövare, det finns advokater som inte maskar dokument och Skatteverket har skickat post fel för att bara nämna några exempel, säger ”Jonna”.

”Petra” har liknande erfarenheter som ”Jonna”. Hon fyller i väninnans oroande uppräkning med att lägga till kritik mot rättsväsendet.

– Jag tycker att det största felet ligger hos domstolarna för de har sista ordet. Uttrycket umgänge till varje pris är något som stämmer. De tar faderns perspektiv och tar sällan hänsyn till barnet.

#Gömda kvinnor på nätet

Visa

• Länk till Gömda kvinnors Facebook.

• Länk till Gömda kvinnors Instagram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer