Skulle göra ”otrohetskontroll” – döms för våldtäkt i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En 48-årig man döms till två år och åtta månaders fängelse för två fall av misshandel samt våldtäkt i Västerås. Rätten menar att han förstod att kvinnan inte ville ha sexuellt umgänge med honom.

I början av juli blev två kvinnor misshandlade av mannen i samband med en konflikt i en lägenhet i Västerås. Bråket ledde till att mannen greppade tag och vred om den ena kvinnans arm. När den andra kvinnan försökte stoppa honom tog han samma grepp på henne.

En polis som kom till platsen upplevde att kvinnorna hade ont och var rädda.

Våldet fortsatta

Några veckor senare anklagade mannen den ena kvinnan för att ha varit otrogen mot honom. Anklagelserna kom oftare och hon bestämde sig för att spela in ett av telefonsamtalen de hade. Mannen svor, hotade och sa att han tänkte göra en “otrohetskontroll” på henne.

Dagen efter telefonsamtalet befann sig trion i lägenheten. Väninnan till kvinnan hörde mannen hota henne flera gånger innan hon lämnade lägenheten på kvällen. Strax där efter puttade mannen ned kvinnan i sängen och tvingade henne till sex på flera olika sätt. Kvinnan försökte streta emot.

Innan de sågs hade hon skickat sms till mannen där hon skrev att hon inte ville ligga med honom. 

Kvinnan hade tidigare anmält mannen för våldtäkt men fallet lades då ned. Det tog ett tag innan hon berättade för sin vännina om händelsen, men blev då övertalad att göra en anmälan.

Det inspelade telefonsamtalet, meddelandena till mannen, väninnans vittnesmål och kvinnans egna berättelse ligger till grund för rättens dom. De menar att mannen inte kunde ha undgått att kvinnan inte ville ha sex med honom. De skriver också att hennes berättelse, till skillnad från hans, är  ”klar och sammanhängande”.

Mannen säger att han kan låta hård i affekt och inte menade vad han sa i det inspelade telefonsamtalet. Han hävdar också att kvinnan ville ha sex med honom och inte sa nej.

Förutom fängelse döms mannen att betala skadestånd till kvinnan på 121 880 kronor. Han ska även betala 6250 kronor till väninnan för misshandeln i lägenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.