Risken är stor för gräsbränder under Valborg på grund av att det torra fjolårsgräset. Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar: Stor risk för gräsbränder på valborg

Uppdaterad
Publicerad

I mellersta Sverige är det stor till mycket stor risk för gräsbränder under valborgsmässoafton.

– Det är det torra fjolårsgräset som gör att det lätt uppstår och sprids gräsbränder nu när värmen har tagit fart, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Det är den tid på året när snön har smällt och det torra fjolårsgräset torkar extra snabbt i blåsten när solen skiner.

– Om olyckan är framme så sprids elden väldigt snabbt i det torra gräset, säger Therese Fougman.

Majbrasa

Det här kan ställa till extra stora problem så här på valborgsmässoafton när många vill elda.

– Var alltid försiktig om det finns mycket gult fjolårsgräs nära. Då är det viktigt att man kan släcka snabbt, säger Therese Fougman.

Undvik att elda på dagen

Ett tips är att ha vatten eller sand nära till hands.

Sedan är det bra att vänta med att tända majbrasan till kvällen, när det blir kallare och fuktigare i luften och även gräset blir fuktigare, men det gäller att hålla koll. Brasor har en risk att skicka gnistregn och det kan transporteras i luften, menar Therese Fougman.

– I till exempel Västmanland blåser det inte så mycket just nu och det är bra. Det hade varit värre om det var blåsigt, då ska man tänka sig för innan man gör en brasa, säger Therese Fougman.

Faran störst där snön precis försvunnit

Brandrisken avtar ju längre norrut man kommer, där snön ligger kvar. Men risken är som allra störst där snön precis har försvunnit och det nya gräset ännu inte har hunnit börja växa.

– Men det kan vara väldigt lokalt. I skogen till exempel, där det är skuggigt och ännu inte har hunnit börja växa, är risken för gräsbränder större, säger Therese Fougman.

Ju längre söderut man kommer desto längre har växtligheten kommit och brandrisken minskar.

Risken för gräsbränder under valborg är lokalt stor i norra Götaland och stora delar av Svealand och stor eller mycket stor i snöfria delar av norra Svealand och södra Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Majbrasa

Mer i ämnet