Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu vankas valborgsfiranden. Här ger brandmannen Eric tips att tänka på när det är dags att sjunga in våren kring majbrasorna – och hur du eldar säkert. Foto: SVT Morgonstudion/TT

Brandmannen tipsar: så eldar du säkert

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags att sjunga in våren. Många planerar därför att sluta samman runt majbrasor för att fira valborg. Nu ger brandmannen Eric, som jobbar på Ekerö brandstation, handfasta råd på hur man kan förbereda sig samt elda säkert.

Först och främst understryker Eric att det som åskådare är viktigt att hålla avstånd till elden då det är vanligt med gnistregn vid majbrasor.

– Det smartaste är att man ställer sig på lagom avstånd och att man är beredd på att det kan hända någonting oväntat som gör att människor backar. Det brukar hända och då är det risk att man blir övertrampad.

Majbrasa

Vanligaste misstagen

Den som planerar att elda själv måste samtidigt väga in en hel del andra parametrar.

– Två sakerna som är ett måste om man ska elda i kväll är att kolla vad som gäller på kommunens hemsida och det är väldigt viktigt ha koll på om det är eldningsförbud i Sverige, säger Eric, och fortsätter:

– De vanligaste misstagen folk gör är dels missbedömningen på storleken på brasan och att man tänder med bensin.

Se klippet ovan där brandmannen går igenom flera viktiga tips inför valborgsfirandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Majbrasa

Mer i ämnet