Igelkotten skyddar sig genom att rulla ihop sig och lita på att taggarna skyddar den, vilket gör att den ofta blir kvar inne i majbrasan. Foto: TT

Så räddar du livet på igelkottarna under valborg

Uppdaterad
Publicerad

Igelkottar dödas i våra valborgsbrasor runt om i landet varje år. Men det finns enkla sätt att rädda livet på de små djuren – något som även artisten Zara Larsson uppmärksammar.

Valborg brukar kallas igelkottens farligaste dag. Igelkottarna brukar bygga sina vinterbon i rishögar och vaknar när det blir varmare, men under kalla vårnätter söker de sig gärna in igen.

LÄS MER: Kall valborg – men då kommer värmen

När igelkotten blir rädd flyr den inte, utan kurar ihop sig med sina taggar utåt. Den blir därför lätt innebränd när vi tänder våra majbrasor.

Kontrollera rishögen

Det finns flera sätt att hjälpa djuren och undvika att de dödas. Har du en mindre brasa är det lättaste sättet att flytta på den innan du tänder.

LÄS MER: Varning för gräsbränder

Men många majbrasor är stora och svåra att flytta. Igelkottarna går gärna in i rishögarna på natten och det är därför bra om brasan görs i ordning så sent som möjligt.

Har brasan redan hunnit ligga en tid kan man använda en lång pinne och peta runt i rishögen – då flyttar eventuella igelkottar på sig. 

Påverka arrangörerna

Valborgsfiranden arrangeras ofta av kommuner eller på andra offentliga platser. Enligt Naturkyddsföreningen finns det flera sätt för att säkra även de stora rishögarna.

Deras tips är att kontakta de som ordnar firandet och se till att de skrämmer bort djuren eller säkrar att de inte kommer in i brasan från början. Det kan antingen göras genom att sätta upp ett staket runt brasan, eller placera rishögen på en flotte.

Stöd från kändishåll

En uppmaning till alla valborgsfirare kommer nu från Artisten Zara Larsson som pratar om valborgsfirande i senaste avsnittet av hennes och Olivia Gateaus podcast ”Sanningens mammor”.

– Rest in peace alla igelkottar som kommer dö under valborg, säger hon.

I avsnittet tipsar vännerna om att sätta upp stängsel och att använda en pinne för att skrämma bort djuren, även om de inte är helt övertygade om att tekniken fungerar.

– De kanske blir ännu mer rädda och stannar kvar där då? säger Zara Larsson i podden.

LÄS MER: Fira vår eller undvika djävulen? Därför firar vi valborg

Så kan du hjälpa igelkottarna året om

Det är inte bara under valborgshelgen som igelkottarna råkar illa ut. Men det finns flera sätt att hjälpa – och störst hjälp kan du som har trädgård bidra med:

Spara lövhögar under buskar så att de kan bygga bo

Snickra ihop ett vinterbo och ställ i trädgården

Mata igelkotten med hund- eller kattmat och matrester, men inte mjölk!

Använd inte bekämpningsmedel

Flytta på lövhögar som ska brännas på våren

Skapa ett vilt hörn i trädgården där insekter trivs

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.