Kan bli rejält med snö i Norrland. Foto: TT

Kall valborg – sedan kommer värmen

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsvädret är svårt att förutspå, men troligtvis blir det kallt på många håll i landet. Sedan stiger temperaturen. Vårvärmen kommer i början av maj.

Valborgsvädret kan vara ett riktigt väderlotteri. Skiftande och svårt att prognostisera. Vissa år blir det högsommarvärme och andra snö.

I år kan vi räkna med ruskväder på valborgskvällen i mellersta och norra Norrland. I resten av landet blir det troligtvis klart och kallt väder. Alltså ganska typiskt Valborgsväder.

Sista april 2017

– Valborgsprognosen börjar bli lite säkrare nu. Det ser ganska bra ut i söder med växlande molnighet och några lokala regnskurar. Det blir 10-12 grader på dagen och kallare på kvällen, cirka 5 grader. Och på natten kan det bli minusgrader, så det gäller att klä på sig ordentligt, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

I norra Sverige rör sig ett lågtryck norrut över Östersjön och det kan komma rejält med snö imorgon.

– SMHI har gått ut med en klass 1-varning för sent snöfall för norra Norrland imorgon. Dessutom kan det blåsa rejält. Så där får det nog bli inomhusvalborg.

LÄS MER: År med extremväder på Valborg

Extra stort fokus på sista april-vädret blir det i studentstäderna Uppsala och Lund där tusentals människor samlas för att fira. Hur blir då vädret där?

– För Uppsala och Lund blir vädret liknande. Lättare molnighet, omkring tio grader på dagen och klart och kallare väder på kvällen, säger Jannicke Geitskaret.

När april sedan slår över till maj kan vi räkna med varmare väder. En högtrycksrygg ger lugnt och soligt väder och temperaturen väntas gå upp emot 15 grader i landets södra delar och tio grader i den norra.

LÄS MER: Värmen kommer i maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2017

Mer i ämnet