Region Västmanland går ur förstärkningsläge och ner till stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland har nu lämnat förstärkningsläge som är den näst högsta beredskapsfasen på sjukhusen i regionen. Detta bland annat för att antalet vårdade på sjukhus har minskat inom både slutenvården och intensivvården.

– Därför är det lämpligt att nu gå ner från förstärkningsläge till stabsläge, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Det finns tre beredskapslägen inom hälso och sjukvård i Region Västmanland. Katastrofläge är det högsta och förstärkningsläget som regionen nu lämnar är det näst högsta. Istället går Hälso och sjukvården i länet nu ner till stabsläge som är den lägsta nivån.

– Antalet vårdade på sjukhus har minskat inom både slutenvården och IVA, och smittspridningen minskar såväl regionalt som nationellt. Tillgången på skyddsmaterial är god och vaccinationen av breda grupper pågår för fullt. Därför är det lämpligt att nu gå ner från förstärkningsläge till stabsläge, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande från Region Västmanland.

Men trots den positiva trenden så är det inte läge att slappna av ännu.

Vården kommer fortsatt vara påverkad av pandemin, och så kommer det att vara en längre tid på grund av vaccinationsarbetet och att covidvården kräver mycket personal, säger Håkan Wittgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.