Foto: TT

Snart är älgjakten igång i länet

Publicerad

Nu är det bestämt när jakten infaller och hur många älgar som får fällas i Västmanland. Och jakten ska börja om mindre än en månad.

Om knappt en månad drar älgjakten igång i länet. Länsstyrelsen har tillsammans med Viltförvaltningsdelegationen bestämt att jakten ska börja den 8:e oktober och pågå till den 31:a januari 2019. Enligt bestämmelserna måste jakten pågå i minst 70 dagar. 

I Västmanland får 1011 älgar skjutas i den kommande jakten, varav ett fritt antal årskalvar mellan den 8:e och 10:e oktober.

– Vi räknar med att det blir omkring 80 till 90 procent av det antalet som verkligen fälls i slutändan. Det brukar vara så, säger Lars Björk på Jägareförbundet i Västmanland.

Antalet älgar som jägarna ska fälla bestäms av bland annat älgtäthet, skador på skog, foderprognoser, trafikolyckor och förekomst av rovdjur.

– Det blir färre älgar som ska skjutas i år jämfört med förra året. Framför allt i Bergslagsområdet brukar nämligen vargarna ta många älgar, säger Lars Björk.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.