Foto: Natalie Caballero

Snart öppnas brandskogen för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland planerar att häva förbudet för allmänheten att vistas i brandområdet till sommaren.
– Det kommer vara lika säkert som i en vanlig skog, säger Jan-Inge Tobiasson på länsstyrelsen.

Just nu pågår arbetet med att säkra den del av brandområdet som ska bli naturreservat.

– Vi tror att det kommer att hävas i slutet på maj. Det beror lite grann på hur marken stabiliserar sig och hur många träd som faller fram till dess, säger Jan-Inge Tobiasson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Risken avtar

Ända sedan den stora skogsbranden bröt ut förra sommaren har det varit förbjudet för allmänheten att vistas i brandområdet, bland annat på grund av risk för fallande träd.

Länsstyrelsen har under tiden övervakat området och ser nu att den akuta risken avtagit. Nu pågår också arbetet med att säkra de runt 6,500 hektar som ska bli ett naturreservat.

– Vi fäller träd som har dålig rotkontakt och rensar bort de träd som ligger på vägen, säger Jan-Inge Tobiasson.

Hur säkert kommer det att vara när området väl öppnas för allmänheten?

– Det kommer vara lika säkert som i en vanlig skog, men något förhöjd risk för att få ett träd över sig, säger Jan-Inge Tobiasson.

Färdigt tidigast nästa år

Helt ofarligt kommer det alltså inte vara att vistas i området när det väl öppnas för allmänheten. Men länsstyrelsen kommer att gå ut med information om vad som är viktigt att tänka på. Trots att området förmodligen kommer att öppnas redan i maj, så kommer själva naturreservatet inte att stå helt klart förrän tidigast nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet