Socialsekreterarna Sanna Ahlm och Jessica Andersson tror på idén med att samla socialtjänstens enheter, men poängterar vikten av säkerhetstänk: ”Blir många människor på samma plats” Foto: Hemfosa fastigheter/SVT

Socialtjänstens kontor ska samlas i nya Socialtjänstens hus i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Västerås ska samla sina olika kontor under ett och samma tak. I januari är planen att bygget av nya Socialtjänstens hus ska påbörjas på Sigurdsområdet intill centralstationen.

– Det ska bli en väg in för klienterna och lättare för personalen att samverka, säger projektledare Jeanette Landerius.

På sitt nästa möte väntas byggnadsnämnden fatta beslut om bygglov. Huset kommer att byggas och ägas av fastighetsägaren Hemfosa fastigheter som investerar omkring 245 miljoner kronor i lokalerna.

Det planeras vara färdigt vintern 2021.

Jeanette Lunderius är projektledare för Socialtjänstens hus och träffar nu socialsekreterare runtom i Västerås som får komma med input kring det nya bygget. Foto: SVT

Fastighetsägaren bygger – staden hyresgäst

Västerås stad kommer att hyra lokaler, avtalstiden är på 15 år. Till huset flyttas de enheter som idag huserar på sex olika platser runtom i centrala Västerås – i lokaler som varken är ändamålsenliga eller optimalt utnyttjade berättar Jeanette Landerius.

Totalt kommer cirka 370 personer, framförallt socialsekreterare och socionomer ha sina arbetsplats i Socialtjänstens hus.

Bland de finns Sanna Ahlm och Jessica Andersson på socialkontor ekonomi.

I klippet berättar de hur de ser på satsningen och kommande flytten.

Som SVT rapporterat dras individ- och familjenämnden med stora underskott. Det pågår ett arbete för att komma ikapp ekonomiskt. Och enligt nämndordförande Ann-Louise Molin Östling (S) är arbetet med Socialtjänstens hus förenligt med det.

Syftet med Socialtjänstens hus

· Ökad kvalitet genom att skapa kortare och fysiskt närmare kontaktvägar mellan och inom verksamheter samt mellan ledning och verksamhet

· Ge möjlighet att säkerställa en högre säkerhetsnivå

· Ge möjlighet till ökad service och snabbare hantering genom en tydlig gemensam lokal och med en väg in för enklare ärenden

· Bättre utnyttjanden av gemensamhetsytor

· Bättre samordning och minskad sårbarhet av både handläggande och administrativa resurser.

Enligt hyresofferten kommer kallhyran i tänkt byggnad att uppgå till 14 307 300 kr. Nuvarande kallhyra är 12 076 211 kr. Kostnader för investering för IT, larm, passage, inredning m.m. tillkommer.

Källa: Individ- och familjenämndens beslutsprotokoll 2018-02-22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.