18-årsgräns på solarier infördes 1 september. Foto: SVT

Solarier i Västerås bryter mot förbud

Publicerad

Vid en tillsyn av elva solarier i Västerås bröt fem av dem mot kravet att kontrollera de solande gästernas ålder.
– På fem solarier som vi kontrollerade går det att sola fast man är under 18 år, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Sara Wellin .

Sedan 1 september 2018 är det förbjudet för solarieverksamheter att låta minderåriga, dvs personer under 18 år, sola. Bakgrunden till lagen är att forskning påvisat samband mellan exponering av UV-strålning och hudcancer.

Informerades i tid

– Vi informerade solarierna redan under våren 2018 innan lagen infördes om att det skulle komma nya regler. Så syftet med vår tillsyn var att se om solarierna följde lagen, särskilt den nya åldersgränsen som inte funnits tidigare, säger Sara Welin, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Vid en tillsyn av Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på Västerås stad på elva inrättningar i Västerås bröt fem av dem mot förbudet då de var obemannade och därför inte kunde kontrollera ålder.

Unga under 18 år kan med andra ord sola utan att bli kontrollerade, något som bryter mot regelverket. Verksamheter som bevisats bryta mot lagen kan dömas till böter eller till fängelse i högst sex månader.

Obemannat

– På fem solarier som vi kontrollerade går det att sola fast man är under 18 år. Det var obemannade solarier som i princip innebär att man ibland bara kan gå in, betala och börja sola utan någon kontroll, säger Sara Welin.

Hudcancer är den cancervariant som ökar mest i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer