Såhär kan det se ut på återvinningsstationerna runtom i Västerås. Foto: SVT/Västerås stad

Stora problem med nedskräpning vid återvinningarna

Publicerad

Möbler, matavfall och andra sopor. Det är stora problem med nedskräpning på återvinningsstationerna i Västerås. Vid hälften som kontrollerats fanns brister. Nu vill inspektörerna se åtgärder.

– Förutom att det ser tråkigt ut så kan det ju dra åt sig skadedjur. Och fåglar och så kan också sprida ut det, säger Jonathan Holm, miljö- och hälsoskyddsinspektör Västerås stad.

Sopproblem vid hälften

Under en dag kontrollerade miljö- och hälsoskyddsförvaltningen 31 återvinningsstationer runtom i Västerås kommun. Vid omkring hälften konstaterades brister, framförallt problem med nedskräpning.

Främst hushållsavfall som mat, möbler, elprylar, kläder och annat restavfall lämnas bredvid containrarna.

En av återvinningsstationerna som stack ut på ett negativt sätt, var den vid Blåsboplanen i centrala stan.

Var ni förvånade att det såg ut som det gjorde?

– Nej, vi får in klagomål ibland på att det är nedskräpning och så. Så vi vet att det finns ett problem.

Vill se åtgärder

Liknande problem syns även i andra kommuner. På vissa håll i landet har det gått så långt att vakter och bland annat kameraövervakning blivit aktuellt, vissa har till och med fått stänga.

Malin Urby och Jonathan Holm, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Foto: SVT

I Västerås vill nu Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen se åtgärder. Före 10 november vill de ha svar av Förpacknings- & Tidningsinsamlingen, som ansvarar för containrar och tömningen av dem.

Men även kommunen har ett ansvar eftersom det är deras mark.

Vad kan det tänkas vara för åtgärder?

– Att man tittar lite på platserna. Det kan ju vara lättare att sköta en sådan här plats om underlaget är slätt, att man kanske har en asfalterad yta istället för grusad. Belysningen kan också ha betydelse, så att det inte är för mörkt och att man då kan vara osynlig och göra saker, säger Malin Urby, tillförordnad enhetschef Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.