Foto: SVT

Sopsaltning ska ge säkra gång- och cykelvägar

Publicerad

I Västerås ska de stora cykel- och gångstråken bli mer framkomliga under vintermånaderna. Med hjälp av ett nytt fordon som både sopar och saltar isiga vägar ska det bli lättare för västeråsarna att ta sig fram.

Maskinen som inom kort påbörjar sitt ordinarie arbete på Västerås gator ska ge is- och snöfria stråk för både gångtrafikanter och cyklister.

Jazmin Pettersson (S), tekniska nämnden.

– Vi har inte haft en sån här maskin i staden tidigare. Då har vi snöplogat och sandat men inte sopsaltat så att det blir helt rena gator, säger Jazmin Pettersson (S) som är ordförande i tekniska nämnden i Västerås.

Ska fungera ner till -12 grader

Gustav Flink som är arbetsledare på Västmanlands fastighetsskötsel berättar att fordonet har teståkt under nätterna de senaste veckorna för att snart vara igång för fullt.

Maskinen sopar först bort snö och is för att sedan spruta ut en vatten- och saltblandning som ska förhindra återfrysning. Till att börja med kommer saltsoparen att trafikera tre större gång och- cykelstråk i Västerås.

Gustav Flink, arbetsledare.

– Vi beräknar att den ska fungera ner till tolv minusgrader och upp till fem centimeter snö, säger Gustav Flink.

Kostar mer än beräknat

Är det djupare snö än så kommer det behövas plogas innan maskinen kan göra sitt enligt honom. Men eftersom maskinen ännu inte har testat i skarpt läge här i Västerås så återstår det att se exakt hur sopsaltningen fungerar i praktiken vid olika väder.

Enligt Jazmin Pettersson på tekniska nämnden landar kostnaden för vintern på ungefär 2,3 miljoner kronor. Det är mer än vad kommunen hade räknat med, men ändå en summa som Pettersson tror kommer att betala tillbaka.

”Ser samhällsvinster”

– Om man ser till samhällsvinsterna i att människor kan transportera sig genom staden utan skador så tror vi att vi gör en större samhällsvinst, säger hon.

Sopsaltningen ska nu pågå under vintern för att därefter utvärderas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer