Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Idén och initiativet till rampen kommer från Sala. – Vi har ju erfarenheterna av bränderna, både 2014 och 2018 säger markägare Håkan Johansson. Foto: Jenny Berggren/SVT

Här blir skogsmaskinen brandbil – ska köra släckutrustning vid skogsbrand

Publicerad

Med hjälp av en ny specialbyggd lastramp kan räddningstjänstens vattentank och släckutrustning lyftas över till skogsmaskiner. Det för att snabbare komma åt skogsbränder i besvärlig terräng och underlätta eftersläckningsinsatser.

– Ibland är det ju de enkla lösningarna som är de geniala, säger Håkan Johansson, markägare i Sala och mannen bakom idén och initativet.

Nyligen presenterade Skogforsk, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, en prototyp av en lastramp som kan ”göra om” skotare till släckbilar och underlätta arbetet vid skogsbränder.

– Den funkar ju på de allra flesta skotare som redan finns runtom i landet. Skulle vi då också ha ett antal ramper runtom så kan vi väldigt snabbt vara i gång med släckningsarbetet till exempel vid skogsbrand, säger Tomas Johannesson, projektledare.

Omställningen uppges ta 15-20 minuter.

– Och det har vi ju lärt oss genom tiderna att en kraftfull första insats är avgörande för vilken omfattning en brand kan få.

Idén kommer ifrån Sala. SVT Nyheter Västmanland har tidigare berättat om engagemanget för krisberedskap som finns bland boende och markägare där. Sprunget bland annat ur skogsbränderna som härjat i trakten.

I klippet ovan berättar Håkan Johansson, initiativtagare till rampen om tanken bakom. Foto: Jenny Berggren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer