Hon ligger bakom eventet ”spring med kärlek” Foto: Melker Blomberg/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Spring med kärlek

Publicerad

Tjejer i Västmanland vågar inte bege sig ut för att springa på egen hand. Allt fler ansluter sig till springgrupper. Däremot har polisen i Västmanland ökat sin närvaro ute på motionsspåren.

För drygt en månad sedan blev en 21-årig kvinna i Upplands Väsby mördad när hon begav sig ut på en löprunda i området Runby. Det var då västeråsaren Ulrika Säfström Sunnerfelt startade ett evenemang ”Spring med kärlek” för att hedra kvinnans minne och visa ett stöd till hennes familj, men även för att bryta ett mönster.

– Jag vill inte vara rädd. Jag vill inte känna att jag inte ska kunna gå ut och springa när jag vill, hur jag vill och som jag vill. Jag tycker att vi ska kunna springa på egen hand och med hörlurar om man vill det. Det är så tragiskt att det här överhuvudtaget behövs, säger hon.

Eventet har spridit sig runtom i hela världen och runt 22000 löpare anslöt sig för att springa på den plats de befann sig på 9 augusti i år. Det fanns bland annat någon som sprang i Washington, i USA för att hedra den mördade kvinnan i Upplands Väsby.

Överfall i Rönnby

I Västmanland blev en kvinna överfallen i ett motionsspår i Irsta i förra året. År 2012 skedde ett antal överfall på Rönnby i Västerås. Däremot har polisen inte kunna hitta några gärningsmän.

Polisen i Västmanland har nu efter att ha fått indikationer att framförallt tjejer känner sig rädda och otrygga, ökat sin närvaro ute på motionsspåren i länet. Besöken sker spontant och på olika ställen på olika tidpunkter på dygnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer