Foto: Markus Schreiber/TT

Ställ bilen – ta cykeln istället

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det satsas på cyklister och gångtrafikanter i länet. Region Västmanland har nämligen beslutat om en gång- och cykelstrategi för länet.

Tanken är att fler ska välja bort bilen i högre utsträckning och välja att gå eller att ta cykeln istället.

– Att gå och cykla ska vara det självklara transportsättet för kortare resor som kompletteras av kollektivtrafik. Genom att göra det mer attraktivt att cykla och gå är jag övertygad om att andelen hållbara resor kan bli betydligt fler i Västmanland, säger regionrådet Andreas Porswald (MP).

Många tar bilen

Som det är idag tar nästan 60 procent bilen, motorcykeln eller mopeden till arbete eller studier i Västmanland, enligt Region Västmanland. Samma undersökning visar att 20 procent cyklar, 10 procent går och 10 procent åker buss eller tåg. Å nu vill man att andelen som går eller cyklar ska öka.

Korta bilresor

Enligt Region Västmanland visar Trafikverkets beräkningar att hälften av alla bilresorna i tätorterna är kortare än 5 km. Därför anser Region Västmanland att det finns stor potential för att fler skulle välja bort bilen till förmån för miljövänligare och hälsosammare färdmedel. Man vill skapa bättre cykel- och gångvägar med säkra passager till attraktiva platser avskilda från biltrafiken. Det behövs, enligt Region Västmanland, även bättre möjlighet att säkert ställa ifrån sig sin cykel och fortsätta resan med buss eller tåg.

– Genom att främja miljöer som prioriterar cyklister och gående får vi flera positiva effekter: minskning av biltrafik, förbättrad folkhälsa, avlastning av väginfrastrukturen, miljöer som är mer barnvänliga, mindre bullriga och renare, säger Andreas Porswald.

Vill se en fördubbling

Målet är att antalet invånare som går, cyklar eller åker tåg/buss ska öka varje år. Region Västmanland vill att ökningen ska vara 1 procentenhet för resor till jobb eller skola och 3 procentenheter för alla resor. Om andelen som går eller tar bussen till jobbet på tio år ökar från 10 till 20 procent handlar det om en fördubbling.

Den regionala gång-och cykelstrategin har tagits fram gemensamt av Region Västmanland, Länsstyrelsen i Västmanlands län och Trafikverket Region Öst, i tät dialog med länets kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.