Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsvetaren om styrande politikernas vändning i flygplatsfrågan: ”Valstrategiskt” Foto: SVT

Statsvetaren om styrande politikernas vändning i flygplatsfrågan: ”Valstrategiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen skräll, snarare väntat med tanke på att det är val nästa år. Så säger statsvetaren Joakim Johansson på Mälardalens högskola om majoritetspolitikernas svängning i flygplatsfrågan.

– Det är bara för de här partierna att gilla läget, även om de är emot själva sakfrågan, säger han.

Det totala valdeltagandet i folkomröstningen om Västerås flygplats landar preliminärt på 37,7 procent. Många, inklusive stadens politiker som varit för en nedläggning, hade önskat ett valdeltagande på omkring 50% för att utslaget skulle anses tydligt.

Men redan dagen efter det preliminära resultatet av folkomröstningen presenterades meddelade både Liberalerna och Socialdemokraterna att de, som innan velat lägga ner flygplatsen, svänger i frågan med anledning av röstresultatet. 78,2 procent av väljarna röstade NEJ till nedläggning.

– De vill inte framstå som dåliga demokrater helt enkelt. Nu finns ett utslag i folkomröstningen och det är väldigt svårt och väldigt utmanande att försöka gå till val och ifrågasätta det på något sätt, säger Joakim Johansson.

Är det valfjäsk rentav?

– Njae, men i varje fall valstragegiskt tänkande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer