Staffan Jansson (S) säger socialdemokraterna kommer följa resultatet i folkomröstningen om flygplatsen. Foto: Karl David Englund/SVT & Daniel Brodén/SVT

Socialdemokraterna i Västerås respekterar folkomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kommer att respektera resultatet i folkomröstningen kring Västerås flygplats. Det meddelade partiet på måndagen.

– Beskedet var rätt tydligt från västeråsarna. Med klar majoritet så vill man ha flygplatsen kvar. Vi har tagit ställning att vi ska följa folkviljan och bevara flygplatsbolaget, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

På söndagskvällen kom det det preliminära resultatet i folkomröstningen. 78,2 procent röstade emot nedläggning. Men det var långt ifrån alla röstberättigade som gick och röstade, valdeltagandet hamnade på 37,7 procent.

– Även om valdeltagandet kunde varit högre har västeråsarna varit tydliga. En majoritet röstade nej i folkomröstningen och Socialdemokraternas budskap är tydligt: resultatet ska respekteras, säger Anna Nikula ordförande för S i Västerås, i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Västmanland pratade med Liberalernas kommunalråd Jesper Brandberg på måndagsmorgonen som gav ett liknande besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.