Stig Henriksson (V) från Fagersta hoppar av rikspolitiken. Foto: TT

Stig Henriksson lämnar riksdagen redan i höst

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartisten Stig Henriksson från Fagersta har tidigare sagt att han inte kandiderar till omval till riksdagen. Men efter att han fått nej på sin ledighetsansökan, tackar han för sig redan i höst.

Stig Henriksson (V) ansökte om att få ledigt från riksdagen för att ta hand om sin särbos barn under en period då hon skulle jobba utomlands.

Men talmannen sa nej – enligt rådande praxis i riksdagen får man bara ledigt för att ta hand om sina egna barn, om man blir sjuk eller för vissa offentliga eller internationella uppdrag.

Fick nej – väljer att gå i förtid

Då valde istället Stig Henriksson att lämna sitt uppdrag i förtid, och kommer att sluta den sista oktober. Han  är inte helt nöjd med lösningen:

– Jag tycker det är ganska trist, jag hade gärna gjort färdigt min period, säger han till SVT Västmanland.

Stig Henriksson har tidigare sagt att han inte kommer ställa upp för omval till riksdagen nästa år.

– Anledningen till varför jag lämnar riksdagen är väl för att jag känner att jag uppnått den åldern där jag gjort mitt, sa Stig Henriksson då.

Oppositionsråd vikarierar

Vasiliki Tsouplaki (V), för närvarande oppositionsråd i Västerås, kommer att överta Västmanlandsmandatet fram till valet 2018, efter att Stig Henriksson slutat.

Stig Henriksson har inte tagit ställning till om han kommer fortsätta inom kommunpolitiken i Fagersta.

LÄS MER: Stig Henriksson (V) kan lämna politiken helt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.