Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ringer SVT flera av dem som i en grupp på Facebook erbjuder sig att köra – en svarttaxiverksamheten som vuxit senaste åren. Foto: Akon Baker/SVT

Stor ökning av svarttaxi – affären görs upp på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Svarttaxitjänster ökar på sociala medier, exempelvis i öppna och slutna Facebook-grupper. Ofta handlar det om körningar på helger framför allt kvällar och nätter. Det var mycket enkelt för SVT:s reporter att boka en svarttaxi.

– Från Västerås till Köping? Jag tar 500 kronor, säger en person.

I Sverige är det förbjudet att bedriva taxiverksamhet om man inte har taxilegitimation. Olaglig taxiverksamhet är i sig inget nytt fenomen, men på senare år görs affären mellan föraren och köparen ofta upp via olika sociala medier.

SVT Nyheter Västmanland undersökte svarttaxiverksamheten och gick med i en av de större grupperna som utgår från Västerås. Vi såg snabbt fler namn som återkommande erbjöd sig att köra. Betalning via Swish eller kontanter.

Åkte svarttaxi

Vi genomförde också en tur med en svarttaxi för att få möjlighet att ställa frågor till föraren. Beslutet att göra det förankrades innan med SVT:s jurister.

Vår granskning visar att förarna oftast gömmer sig bakom fejkade profiler och med oregistrerade telefonnummer. Det skrivs aldrig öppet om priser eller betalning, utan beställningarna sköts via telefon eller i privata meddelanden.

I klippet ringer SVT flera av dem som i en grupp på Facebook erbjuder sig att köra.

• I Sverige är det förbjudet att bedriva taxitrafik eller taxiverksamhet om man inte har taxilegitimation.

• Den som uppsåtligen bedriver taxitrafik utan tillstånd döms för olaga taxitrafik till böter eller fängelse i högst ett år. (Taxitrafiklagen, 5 kap 1§)

Källa: lagen.nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svarttaxi i sociala medier

Mer i ämnet