Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Taxiförbundet ser ökningen av svarttaxi som ett hot mot hela taxibranschen Foto: Akon Baker/SVT

Taxiförbundet om svarttaxi i sociala medier: ”Slår ut den lokala taxinäringen”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska taxibranschen står inför en svår konkurrens som kommer från svarttaxiverksamhet som i sin tur har ökat sin närvaro på sociala medier. 

– Nya lagstiftning skall införas för att underlätta att få taxiförarlegitimation, bland annat sänkt åldersgräns, och polisen behöver mer resurser att börja ta folk på bar gärning, säger Bawer Coskun direktör på Svenska Taxiförbundet.

De som kör svarttaxi använder bland annat Facebook-grupper för att hitta kunder och erbjuder skjuts mot betalning. Grupper som framställer sig som ett forum för samåkning, men i praktiken handlar om svarttaxiverksamhet.

Bawer Coskun direktör på Svenska Taxiförbundet oroas av utvecklingen. Han menar att det finns ett behov av lagliga taxichaufförer, men att många bilar står tomma stora delar av dygnet. När en vanlig taxi inte finns tillgänglig, exempelvis helgkvällar, så väljer vissa svarttaxi.

Svarttaxi i sociala medier

– Sociala medieplattformarna behöver bättra på sina filter och stänga av de grupper som driver den här verksamheten, berättar Bawer Coskun.

Skatteverket ser ökningen

Även Skatteverket är medveten om att svarttaxi förekommer och att fenomenet ökar. De vill öka samarbete med polisen och vill gärna ha tips från branschen. De som använder sig av svarttaxi måste också ta sitt ansvar och förstå att det här är fel menar myndigheten.

– Svarttaxiverksamhet i sig är inget nytt, men verksamheten har ökat rejält i och med sociala medier, säger Christina Ahlström taxisamordnare på Skatteverket.

I klippet berättar Bawer Coskun hur svarttaxi  påverkar taxinäringen.

Så mycket omsätter svarttaxin i Sverige.

• Enligt Svenska Taxiförbundet undersökning från 2018, så visar resultatet att svarttaxi förekom i var tredje kommun med hela 130 000 medlemmar i Facebook grupperna där svarttaxi förmedlades.

• Den totala omsättningen beräknades uppgå till ca 700 miljoner kronor. En siffra de tror är betydligt högre idag.

Källa: Svenska Taxiförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svarttaxi i sociala medier

Mer i ämnet