Under drygt ett år har länsstyrelsen genomfört ett utbildningsprojekt med syfte att informera om hästsjukdomar och hur man motverka att de sprids. Foto: Alexander Weimar/SVT

Stor okunskap kring behandling av hästsjukan Kvarka

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mycket okunskap kring hästsjukdomen kvarka och det senaste året har länsstyrelsen i Västmanland genomfört ett projekt där man utbildat hästägare och ridskolor om sjukdomen.

Västmanland och flera andra länsstyrelser i Sverige har under det senaste året genomfört ett utbildningsprojekt om hästsjukdomen kvarka. Projektet har haft som syfte att utbilda i hur man upptäcker om en häst har sjukdomen och vilka åtgärder som bör tas.

Flera fall i Västmanland

På Hallsta Ridklubb i Hallstahammar så har man tidigare haft fall av kvarka efter att man köpt en ny häst.

– När vi köper nya hästar så ställer vi de i karantän vilket vi även gjorde med den här hästen. Det visade sig att han hade ringorm, en svampsjukdom, så han fick stå lite extra länge i karantän och efter det så bröt den här kvarkan ut. Han fick feber och lite snuva men sen blev det inga andra symptom.

– Men det var tur att vi hade han i karantän så han fick vara kvar där och på så sätt smittades ingen annan av våra hästar, säger Malin Johansson, ridskolechef på Hallsta Ridskola.

Kvarka är en förkylningsjukdom som kan drabba hästar. Klassiska symptom är att hästen får feber, hosta och förträningarna i luftvägarna vilket ger andningsproblem. Sjukdomen är smittsam, anmälningspliktig och drabbar hästar olika och kan i de värsta fall leda till att hästen måste avlivas.

Äldre behandlingsmetoder kan vara farliga

Hur man ska behandla hästar med kvarka har varierat. Tidigare gjorde man till exempel så att om en häst blev smittad, försökte man smitta alla hästar i stallet. Man ville alltså att alla hästar skulle få sjukdomen på en gång så att man snabbare blev av med den.

– Det var ett gammalt sätt att komma igenom en kvarkasmitta, att man tänker att man ska smitta ner hela stallet. Men det är helt förkastligt. Så fort man ser att en häst är sjuk så ska man isolera den. Det kan räcka med att bara sätta upp en skiva på deras box så att den inte kommer åt en annan häst, säger Magdalena Bostedt, länsveterinär.

”Ju mer information att sprida desto bättre”

Projektet med att sprida kunskap om hästsjukdomar på ridskolor och till hästägare har fått bra respons.

– På ridskolor är det mycket folk som inte har kunskap om hästsjukdomar så all information som vi kan sprida är jättebra, säger Malin Johansson, på Hallsta Ridskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.