Grundskola håller stängt efter hög sjukfrånvaro: ”Fler skolor kan behöva stänga”

Publicerad

Som en följd av ökad smittspridning, sjukfrånvaro och lärare i karantän tvingas nu högstadiet på Pettersbergsskolan att hålla stängt resten av veckan.

– Smittskyddsläkaren säger att det kommer att pika på fredag den här veckan. Men de tror även att det kan hålla i sig ytterligare en vecka. Så vi befarar att fler skolor kan behöva stänga, säger Anna Lundberg (L), ordförande i grundskolenämnden i Västerås stad.

Ungefär 2 500 elever bland grundskolorna i Västerås är just nu hemma på grund av sjukdom och på vissa skolor är upp till 50 procent av personalen borta. Enligt Anna Lundberg (L), ordförande i grundskolenämnden, är situationen väldigt påfrestande och arbetet utgår från att överleva dag för dag.

– Det rektorerna säger är att de har ont i magen, på morgonen frågar man sig ”hur många är på plats på morgonen”, ”har jag personal så det räcker”. Vi ser en dag i taget, säger Anna Lundberg (L).

Kan flera skolor tvingas stänga?

Sjukfrånvaron är väldigt olika på skolorna. På vissa skolor är varken elev eller lärare sjuka, medan på andra skolor är man jättehårt drabbad. Det är lite så det ser ut och har varit så genom hela pandemin. Det är väldigt lokalt och väldigt olika, berättar Anna Lundberg (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.