Skogsbranden i Västmanland sommaren 2014 är den värsta i modern tid. En person dog och elden orsakade stora skador på egendom. Foto: Arkivfoto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stora Enso stäms för skogsbranden i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Två försäkringsbolag stämmer skogsbolaget Stora Enso på drygt 277 miljoner kronor efter skogsbranden i Västmanland. Beloppet motsvarar skadestånden som betalats ut till drabbade fastighetsägare. ”Det är alltid den som orsakat skadan som i slutändan ska bära kostnaden”, säger Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen.

Skogsbranden i Västmanland sommaren 2014 är den värsta i modern tid. En person dog och elden orsakade stora skador på egendom.

Nu stämmer Dalarnas Försäkringsbolag och Länsförsäkringar Bergslagen Stora Enso Skog och kräver skadestånd på drygt 164 respektive drygt 112 miljoner kronor – sammanlagt en summa på drygt 277 miljoner kronor.

Stämningsansökan lämnades in den 8 juli till Nacka tingsrätt och grundar sig på brott mot miljöbalken.

– Vi anser att det finns en miljö- och skaderättslig grund för att kräva skadestånd, säger Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen.

Slog upp gnistor

Enligt stämningsansökan orsakades branden av en markberedare som slagit upp gnistor. Markberedaren ägdes och kördes av en entreprenör som arbetade på uppdrag av Stora Enso.

– Försäkringsbolagen har ersatt fastighetsägare i de drabbade områdena. I och med det har de en skyldighet att försöka utkräva ersättning av de som de anser vara skyldig till branden, säger advokat Johan Strömberg som företräder Dalarnas Försäkringsbolag och Länsförsäkringar Bergslagen.

De begärda skadestånden motsvarar beloppen som försäkringsbolagen redan har betalat ut till drabbade fastighetsägare. Drygt 600 av försäkringstagarna hos Dalarnas Försäkringsbolag har drabbats av fasad- och sotskador. Dessutom har drygt 4.300 hektar mark som tillhör en stor skogsägare skadats. För Länsförsäkringar Bergslagens del handlar det om ett 70-tal markägare samt ytterligare ett antal försäkringstagare som drabbats av annan skada på egendom.

– För de här försäkringsbolagen är de huvudsakliga skadebeloppen utbetalda, men det kan komma fler krav, säger Johan Strömberg.

Ytterligare en stämningsansökan

Försäkringsbolagen har lämnat in ytterligare en stämningsansökan till Falu tingsrätt, om den första inte skulle bifallas av Nacka tingsrätt. Den stämningsansökan grundar sig bland annat på vårdslöshet och lagen om skydd mot olyckor.

– I det här fallet var det högst brandriskbedömning, andra skogsbolag hade avbrutit sina arbeten, och man hade ingen brandvakt, säger Johan Strömberg.

Stora Enso vill i nuläget inte kommentera ärendet.

– Vi har inga kommentarer innan vi har gått igenom stämningsansökningarna. Vi just fått dem, säger skogsbolagets advokat Olle Flygt.

Pågår förundersökning

Ansvarsfrågan är ännu inte klarlagd när det gäller skogsbranden i Västmanland. Det pågår en förundersökning om grov allmänfarlig vårsdlöshet och entreprenören är delgiven misstanke om brott. Enligt åklagare Christer Sammens, vid Åklagarkammaren i Gävle, pekar allt mot att det var skogsmaskinen som orsakade branden.

– Min uppfattning är att det inte finns någon annan förklaring, säger han.

Christer Sammens vill inte säga om någon ytterligare part misstänks för brott, utan hänvisar till förundersökningssekretess. Han säger dock att Stora Enso förekommer i utredningen.

Utredningen väntas vara klar någon gång i oktober–november.

Skogsbranden i Västmanland

Visa
  • Branden startade på kvällen den 31 juli i närheten av Öjesjön i samband med ett skogsarbete. Den förklarades vara under kontroll den 11 augusti.
  • Brandområdet omfattade ett cirka 14 000 hektar stort område. Det motsvarar ungefär 28 000 fotbollsplaner.
  • En person avled och en person fick svåra skador efter att ha blivit instängd mellan två brandfronter.
  • Cirka 1000 personer evakuerades.
  • Cirka 120 skogsägare drabbades. Skog till ett värde på ungefär en miljard kronor förstördes.
  • 71 byggnader förstördes helt eller delvis. Ett permanentboende brann ner.
  • 1500 – 2000 personer arbetade med att bekämpa branden. 120 av dem var brandmän.
  • De italienska och franska vattenbombplanen var uppe i luften 1533 gånger och dumpade 10 miljoner liter vatten.
  • Mellan 50 och 70 mil brandslang användes i bekämpningen.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet