Viktigt att hålla koll på id-numret när man köper en sadel. Foto: TT och SVT

Stulna sadlar säljs på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Östeuropeiska ligor eller inhemska tjuvar ute efter snabba pengar? Det finns många teorier om vem eller vilka som ligger bakom vågen av sadelstölder som svept över mellansverige sedan september. Totalt har 69 sadlar stulits i polisregion Mitt sedan september.

Polisen kan inte säga något om vem eller vilka som ligger bakom den senaste stöldvågen men bekräftar att tillvägagångssättet liknar stöldvågorna av inbrott, verktygsstölder och bildelsstölder som drabbar Sverige regelbundet.

I några av de fallen har man kunnat se att det finns specialiserade ligor som kommer utifrån, ofta östeuropa eller Baltikum, jobbar intensivt för att sedan försvinna ut ur landet igen.

Oklart vart sadlarna tar vägen

– Vi har lagt ner mycket tid i den här brottsserien på att kartlägga vart det här godset tar vägen men vi är beroende av tips. Vi har tyvärr fått in väldigt lite tips och iakttagelser just när det gäller den senaste tidens stölder berättar Lisa Sannervik, polisens presstalesperson i region Mitt.

Det finns tidigare fall berättar Sannervik, där man spårat sadlar till utlandet men de fallen är för få för att dra några slutsatser menar hon.

– Jag tror det handlar om organiserade ligor, säger Anna Skärfstad som själv drabbades av stölderna för en dryg månad sedan och det är framförallt deras tillvägagångssätt som gör att hon tror det.

– De tar bara de dyraste sadlarna och lämnar sadlar värda mindre än 20.000 kronor så de verkar veta precis vad de letar efter och vad de vill ha.

Anna berättar också hur tjuvarna skär bort stigbyglar och annat som kan repa de dyraste sadlarnas fina kalvskinn. För att kunna packa många sadlar samtidigt utan att repa någon är hennes gissning.

Säljs på nätet

Anna som själv driver en hästsportbutik i Västerås har svårt att tro att det finns någon större marknad för dyra tävlingssadlar i Sverige utan är övertygad om att sadlarna transporteras ut ur landet.

– Klientelet som köper dyra sadlar i 40-50.000 kronors klassen är inte så stort, man träffas på tävlingar och sadlarna är märkta med id nummer så det är ganska troligt att du förr eller senare skulle stöta på din sadel på en tävling i så fall.

SVT Västmanland lägger ut frågor i olika hästforum på nätet för att fråga svenska hästägare vad de tror och svaren är ganska spridda. Många hästägare kan absolut tänka sig att köpa en begagnad sadel på nätet men kanske inte i de dyraste prisklasserna eller utan provning.

Sadlar återvände i svarta sopsäckar

En hästägare berättar att hon efter att ha fått sin sadel stulen hittar den på en annonssajt i Sverige, hon kopplade in polisen och fick på så sätt tillbaka sin sadel.

Vi får också kontakt med en hästägare i södra Sverige som blev bestulen för ett par år sedan. Han blev kontaktad av en person i Polen som fattat misstankar inför en sadel hon ville köpa på nätet.

Den polska köparen hade kollat upp id numret på sadeln och fått veta av tillverkaren vem köparen var och på så sätt fick de kontakt. Den polska polisen blev inblandad och på ett mycket märkligt sätt kom sadlarna tillbaka i svarta sopsäckar, en från Polen och en från Ukraina.

Så slipper du köpa stöldgods

Anna Skärfstad som driver en hästsportbutik i Västerås och bland annat säljer begagnade sadlar tipsar om att alltid kolla id numret på sadeln, undersöka den noggrant för att se att inget är bortskrapat eller borttaget från sadeln där en märkning har kunnat sitta. Be alltid att få se kvitto på sadeln.

Själv har hon också kontakt med närliggande stall för att få information om sadlar som stulits så att hon inte ska riskera att att förmedla en stulen sadel. För många år sedan var hon med om att en person kom in och bad henne sälja en sadel som personen påstod var hans men hon kunde snabbt ta reda på att sadeln var stulen och kontaktade polis.

Annars är både Annas, polisen och försäkringsbolagens tips att vara extra misstänksam mot allt som är för billigt. Är priset för bra för att vara sant är det troligen precis så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.