Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har åkt hit från Köping i jakten på bra spår, man får lite abstinens om man inte får åka skidor”, säger Gunilla Hansen Gustavsson när SVT möter hennes sällskap i längdspåret. Foto: Jenny Berggren/SVT

Snösuccén i Norberg: Skidåkarna vall(a)färdar till spåret

Publicerad

Tack vare snön som sparades från tidigare år under ett gigantiskt spåntäcke, har man kunnat åka längdskidor i Norberg sedan den första december. Det en mil långa konstsnöspåret lockar nu skidåkare från hela Mälardalen.

– Vi är överväldigade hur mycket folk som kommit, det känns fantastiskt bra – också med tanke på folkhälsan, säger projektledare Fredrik Persson.

Mot slutet av förra skidsäsongen täcktes 20 000 kubikmeter konstsnö över vid Nordansjö i Norberg. Det köptes också in två snökanoner för en halv miljon kronor styck.

Snön har nu kunnat användas till ett längdspår, i dagsläget 10 km långt. Målet är att det ska hållas öppet fyra månader om året – samtidigt som man kan säkra snötillgången för Engelbrektsloppet.

Hittills har över 2000 dagspårkort och omkring 500 säsongskort sålts. En respons över förväntan som också märks hos butiker och hotell inne i byn, berättar Persson.

Projektet är ett samarbete mellan Norbergs skidklubb, föreningen Engelbrektsloppet och Norbergs kommun.

Hur ska pengarna som kommer in användas?

– De återinvesteras. Dels går de till att täcka en del investeringar som redan gjorts, till exempel att betala av snökanonerna. Men också till att förbättra saker vi redan sett och till att bygga ut kapaciteten till kommande år.

Se mer i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer