Efter att elever och personal fått allergiska besvär och problem med luftvägarna har Näslundskolan i Hallstahammar stängts. Foto: SVT

Svamp och bakterier i skolan – nu är den stängd resten av året

Uppdaterad
Publicerad

Elever och personal på Näslundsskolan i Hallstahammar drabbades av allergiska besvär – nu visar prover på förhöjda halter av svamp och bakterier. Därför kommer skolan att hålla stängt fram till årsskiftet.

En stor del av Näslundsskolan i Hallstahammar har hållit stängt sedan sportlovet efter att elever och personal har drabbats av allergiska besvär och problem med luftvägarna.

Elever har bussats till Nibbleskolan, och man har tagit luftprover samt provborrat i lokalerna.

Förhöjda halter

Provsvaren kom i fredags, och några av dem visade på förhöjda halter av svamp och bakterier. Dessutom upptäckte man fukt i den tryckimpregnerade syllen, en form av konstruktionsbalk i huset. Detta kan ge påverkan på luften, även om alla luftvärden var normala.

Enligt barn- och utbildingsnämndens ordförande är det dock inte hälsofarligt att vistas på skolan.

Kjell Iwemyr (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Det här handlar om att man kan reagera på olika sätt på olika saker, beroende på hur känslig man är som person, säger Kjell Iwemyr (S).

Fler utredningar väntar

Sedan tidigare finns planer på att bygga ut skolan. Nu kommer den att hålla stängt året ut.

– Vi måste göra ytterligare utredningar. Exakt vilken åtgärd det blir kommer vi att diskutera och bestämma så snart som möjligt under våren, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef i Hallstahammar.

I väntan på åtgärder kommer eleverna att fortsätta bussas till Nibbleskolan, och de som har gått på Näslundsskolan fram till nu kommer att gå på Eldsbodaskolan. Alla föräldrar till skolans elever har informerats via mail.

Bussning uppges fungera

Enligt rektor Ylva Lindberg har det hittills fungerat bra att bussa eleverna till Nibbleskolan.

– Det är såklart lite trångt, men eleverna har också tyckt att det har varit lite kul att få lära känna andra barn, säger hon.

Till hösten kommer Näslundsskolans 170 elever att få husera på Fredhemsskolan, som från och med då skulle ha blivit tom – det har funnits planer på att omvandla den till förskola. Där kan eleverna stanna i uppemot två läsår.

Borde ni ha räknat med att de här ganska gamla lokalerna förr eller senare kommer att behöva renoveras?

– Ytrenovera gör man i alla offentliga lokaler. Men att det skulle vara den här typen av konstruktion... Det här är byggt 1979, långt före min politiska karriär – det är ganska svårt att se att det här skulle gå att förutse, säger Kjell Iwemyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer