Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om polisrekryteringen. Hör Linda Rosander, aspirantsamordnare vid polisen i Västmanland. Foto: Adam Danielsson/SVT

Svårt för polisen i Västmanland att växa – utbildningsplatser står tomma

Uppdaterad
Publicerad

Till 2025 ska polisregion mitt ha 300 fler poliser än i dag, och runt 100 av dem ska till Västmanland. Men det är en stor utmaning för polisen att fylla de tomma platserna på polishögskolan.

Det ska bli 300 fler poliser i polisregion mitt, där Västmanland ingår, senast 2025. Många av dem kommer att vara nyutbildade. Men inför vårterminen 2023 stod ännu för två veckor sedan (den senast tillgängliga siffran) nästan hälften av Västmanlands tilldelade utbildningsplatser tomma. Bara tolv personer hade antagits till de 22 platserna. Antagningen sker löpande, och siffran kommer att uppdateras.

Polisen i Västmanland rekryterar genom träning

De senaste åren har antalet utbildningsplatser på polishögskolan dubblerats för Västmanlands del, från tio platser vårterminen 2020 till 22 platser vårterminen 2023. För att klara målen deltar polisen på rekryteringsmässor, yrkesdagar på gymnasieskolor och arrangemang som ”träna med polisen.”

– Just träna med polisen har varit väldigt positivt för oss. De var väldigt många som kom i våras. Och vi märker att de personliga mötena med de sökande är väldigt viktiga, säger Linda Rosander, aspirantsamordnare vid polisen i Västmanland.

I klippet ges svar på tre frågor om rekrytering av poliser till Västmanland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.