Hans Näslund menar att misstaget med bygglovet inte ska innebära någon extra kostnad. Foto: Christoffer Söderman/Melker Blomberg/SVT

Nu åtgärdas svartbygget vid faunapassagen i Västerås – kommunen glömde söka bygglov

Uppdaterad
Publicerad

I juni förra året invigdes faunapassagen i Västerås efter att bygget dragit ut på tiden. Nu under veckan har området varit avspärrat och byggaktivitet har pågått intill faunapassagen. Det gäller att rätta till muren intill faunapassagen som saknat bygglov och är för hög.

Allt grundar sig i att Teknik- och fastighetsförvaltningen i Västerås inte visste om att muren behövde ett bygglov och därför inte ansökt om det. Det i sin tur resulterade i att muren blev ett svartbygge, vilket SR Västmanland rapporterade i vintras.

– Det är ett olyckligt missförstånd, säger Hans Näslund, direktör på Teknik- och fastighetsförvaltningen. 

Kapningen av stödmuren kommer bli klart under nästa vecka och veckan därefter ska allt kompletteras med ett handräcke. Hans Näslund menar att missen med bygglovet inte blir dyrare än ursprunglig plan. 

– Det beror på att vi inte beställde och monterade handräcket förra året, vilket skulle ha kostat 200 000–230 000 kronor. Nu ska båda sakerna åtgärdas. Handräcket samt kapningen kommer att kosta knappt 200 000 kronor, säger Hans Näslund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.