Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Foto: Björn Mattisson

Svensk handel: Polisen skapar förutsättningarna för de kriminella

Publicerad

Enligt Svensk handel gör svenska handlare så gott de kan för att stävja id-kapningar och andra it-relaterade brott. De menar att antalet nedlagda polisanmälningar minskar benägenheten att anmäla brott.

– Dessutom skapar det incitament för de kriminella att fortsätta med dessa typer av brott ifall de aldrig klaras upp, säger säkerhetschef Per Geijer till SVT.

Bedrägeribrotten med hjälp av id-kapningar blir fler, och enligt polisen beror många av fallen på handlarnas bristande id-kontroll vid köp mot faktura på nätet.

Enligt Svensk handel är en av anledningarna att finns det en efterfrågan från kunder att handlare ska erbjuda köp via faktura.

– Om det inte finns hos en handlare kan kunden enkelt välja att göra sitt inköp någon annanstans. Således är fakturabetalning viktig för många handlare, säger säkerhetschef Per Geijer.

Hur jobbar ni på Svensk handel för att göra köp över nätet mer säkra, och då speciellt köp mot faktura?

– Vi för givetvis även en kontinuerlig dialog med berörda parter för att skapa trygga handelsmiljöer såväl online som offline. Den som tar risken är handlaren, som för att uppfylla kundernas krav erbjuder en betallösning som kan missbrukas. Det är ofta handlaren själv som gör förlusten.

Polisen menar att handlarna brister i sina kontroller av vem som verkligen gör köpet. Hur ser ni på den kritiken?

– Generellt kan man säga att Sverige har väldigt säkra e-handelslösningar. Vi agerar dessutom på en internationell marknad. Vi avstyr dagligen massor av bedrägeriförsök och vi blir allt bättre på att upptäcka försöken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.