Här är monoliten som Pontus Sahlin upptäckte den 9 november strax utanför Arboga. Foto: Privat/ Melker Blomberg SVT

Sveriges första monolit dök upp i Arboga – och försvann

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Sahlin hittade Sveriges första monolit när han och en vän promenerade längs med Tjurlången utanför Arboga i onsdags kväll, något som bblat.se var först med att berätta. Två dagar senare var den borta. 

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är mycket märkligt, säger Pontus Sahlin.

Monoliter är monument som består av ett enskilt massivt stycke, ofta sten. Det finnas naturliga monoliter som exempelvis formats av erosion. Det finns också äldre monoliter som skapats av människor, exempelvis runstenar.

På senare tid har en nutida variant av monoliter upptäckts runt om i världen. De består många gånger av stål eller annan metall och är nedkörda i marken som ett spjut. Det finns olika teorier om vilka som ligger bakom monolit-kuppen – alltifrån konstnärer till rymdvarelser, tror vissa. 

Pontus Sahlin blev den som hittade den första nutida monoliten i Sverige. Det upptäcktes på onsdagskvällen den 9 december och var spårlöst försvunnen på fredagsmorgonen.

– Det brukar vara så att monliter bara står i några dagar, säger Pontus Sahlin.

Uppdatering: Enligt bblat.se hittades monoliten senare slängd i ett dike.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.