Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det högra fotot är en genrebild. Foto: SVT/Jeanette Elander

Sveriges Grisföretagares ordförande om svinpesten: ”Jättestor påverkan på hela samhället”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags meddelade jordbruksverket att virussjukdomen afrikansk svinpest har spridit sig till Sverige. Skogsområden i Västmanland och Dalarna spärrades av för att dämpa smittspridningen av det samhällsfarliga viruset.

– Det här blir en jättestor påverkan på hela samhället, säger Johan Eriksson, ordförande i Sveriges Grisföretagare.

På gården i Mycklinge, som Johan Eriksson är verksam vid, har åtgärder införts i syfte att hämma smittorisken för de 5000 grisarna. Bland annat har rutiner för besökare skärpts, men de har också behövt förändra rutinerna för foderleveranser.

– Det är viktigt att alla tänker igenom vad man kan göra på sina gårdar vad gäller att stärka upp smittskyddet. Och att resten av samhället gör det. Att kommunernas mat- och avfallshantering blir hanterat på ett sätt som är hållbart ur en smittskyddssynpunkt. Det här blir en jättestor påverkan på hela samhället.

Afrikanska svinpestutbrottet

I sin roll som ordförande för Sveriges Grisföretagare arbetar Johan i dialog med LRF och myndigheter för att informera om det samhällsfarliga viruset.

Varnade om vildsvinen tidigt

– Jag är väldigt orolig. Alla företagare i vår bransch är väldigt oroliga nu. Vi har ju varnat för det här tillsammans med myndigheterna under ganska lång tid. Dels matavfallshanteringen, men också den stora vildsvinsstammen som vi har. Det blir ohållbart och det har varit som en tickande bomb.

I videoklippet ovan berättar Johan vad man bör tänka på som grisföretagare i rådande smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet