Arbetsförmedlingens sektionschef om utrikesfödda kvinnor: ”Sveriges största arbetsmarknadsreserv”

Publicerad

Ann-Charlotte Silviano, sektionschef på Arbetsförmedlingen och ansvarig för etableringsuppdraget, menar att de utrikesfödda kvinnorna är en grupp med mycket potential och en viktig grupp att stötta.
– De är jättemånga som vill jobba och kan bidra, men som inte har vägen klar för sig hur man skulle kunna göra det, säger hon.

På Arbetsförmedlingen ser man att allt fler kvinnor skriver in sig. Och att andelen utrikesfödda som är arbetslösa sjunker ju fler år de har varit i landet. Men kvinnor är oavsett det sysselsatta i mycket lägre grad än männen. Ann-Charlotte Sivliano ser flera skäl till det.

– Man har ofta tagit större ansvar för barnen och på så sätt inte fått ett nätverk som man skulle behöva.

Hon påpekar också att många kvinnodominerade yrken, exempelvis inom vård och omsorg, kräver mer formella kompetenser än mansdominerade. Och att det är en tröskel när många i gruppen inte har gymnasial utbildning.

I klippet berättar Ann-Charlotte Silviano att det gäller att omvandla kunskap från hemlandet för att använda dem på den svenska arbetsmarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer