Foto: SVT

Lars Kallsäby (C): ”Systemet har havererat”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna för bygget på Öster Mälarstrand stoppas. – Det här kom som en total överraskning. Jag blir allvarligt oroad både för skolan och äldreboendet, de behövs verkligen, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden i Västerås.

Mark- och miljödomstolen har slagit fast att Västerås stad inte har rätt att häva strandskyddet för nybyggnationerna på Öster Mälarstrand. Nu måste detaljplanen göras om. Det är bland annat privatpersoner och Naturskyddsföreningen som överklagat detaljplanen, då man anser att byggnaderna som planeras inkräktar på strandskyddet.

Rejäl försening

Beskedet betyder att byggprojektet där bland annat skola, förskola och äldreboende ingår försenas rejält.

– Jag är både kritisk och förvånad. Om jag har läst domen rätt så skjuter man in sig på att vi upphäver strandskyddet. Men vi bygger inte alldeles bredvid diket, vi går in några meter ja, men i en stadsmiljö så är ju strandskyddet i princip redan hävt. Och när inte ens länsstyrelsen har haft den här synen, då förstår jag inte… Jag vill påstå att hela systemet har havererat, säger Lars Kallsäby.

Beslut om överklagan

På tisdag ska fastighetsutskottet och byggnadsnämnden ha ett möte och ta ställning till om en överklagan till mark- och miljööverdomstolen är aktuell.

Om det nu är sådan kris med brist på äldreboende och skolplatser, varför inte bygga utanför strandskyddsområdet?

– Det är väl det vi ska prata om på tisdag och väga allt i skålen, men samtidigt är det lite principen också… Sen är frågan om det räcker med att vi flyttar bygget några meter eller om det rör sig om en längre sträcka, säger Lars Kallsäby. 

För att häva strandskyddet måste det först uteslutas att byggnaderna inte kan byggas utanför strandskyddet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.