Tandhörnan i Västerås hjälper småbarnsfamiljer hålla tandtrollen borta

Publicerad

Karies och hål i tänderna hos ett litet barn kan orsaka värk och andra problem – som också följer med när det växer upp. Hos Tandhörnan på Vallby i Västerås får familjer hjälp med att tidigt sätta rutiner för bland annat tandborstning. 

 – Barn som får hål i tänderna kan få tandvärk, infektioner och svårt att äta. Mjölktänderna håller ju också platsen för de permanenta tänderna, säger Ann-Sofie Gidlund, tandhygienist.

Tandhörnan har funnits sedan 2019. Det är ett projekt där barnhälsovården (BVC) och tandvården samverkar för att nå de familjer som har barn under tre år.

En gång i veckan finns tandhygienist Ann-Sofie Gidlund på plats på familjecentralen, under samma tak som BVC och öppna förskolan och träffar familjer.

Det görs en hälsoundersökning och en bedömning av riskerna för karies hos barnet och de familjer som behöver erbjuds sedan regelbundna besök.

Enligt Skapa, kvalitetsregistret dit svenska tandvården rapporterar, är det nu färre småbarn som har karies och hål i tänderna. En viktig anledning sägs vara just förebyggande och riktade insatser.

I klippet följer SVT med när ettåriga Mila och hennes mamma och pappa är på besök i Tandhörnan.

Karies

Hål i tänderna uppstår när skadliga bakterier bildar syror som löser upp tandytan. Ett annat ord för sådana tandskador är karies.

Karies bildas lättare på delar av tänderna där det lätt samlas bakterier, till exempel mellan tänderna där det är svårt att rengöra ordentligt.

Syran brukar verka i ungefär en halvtimme efter att man ätit. Oftast kan saliv i munnen neutralisera syrorna och reparera om det blivit en skada på en tand.

Men om ett hål inte lagas tränger bakterierna längre in i tanden och kan nå rotkanalen och infektera pulpan, den innersta delen av tanden.

Infektionen kan spridas ut i käkbenet och ge skador även där.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.